Tiskové zprávy

Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční rozšířilo akreditaci

17.10.2012

„Rozšiřováním akreditace se snažíme doložit plátcům i odborné veřejnosti kvalitu naší práce. V roce 2012 jsme nově akreditovali laboratoř imunologie, alergologie a patologie,“říká přednosta oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční David Stejskal s tím, že akreditace je technicky i ekonomicky velice náročný proces, ale platí jako jediný i v mezinárodním  měřítku.  Klienti laboratoří, tedy pacienti i lékaři, si tak mohou být jisti, že pracoviště pracuje podle národních i mezinárodních standardů platných pro zdravotnické laboratoře a poskytuje vysoce kvalifikovanou péči.

Oddělení laboratorní medicíny (OLM) má akreditaci v laboratorních odbornostech klinická biochemie, hematologie, imunologie, mikrobiologie, lékařská genetika a patologie. První akreditaci podle normy 15189  získalo OLM ještě před sloučením nemocnic v Přerově, Šternberku a v Prostějově do společnosti Středomoravská nemocniční jako jedno z prvních pracovišť v ČR na konci roku 2006. „Je velmi náročné akreditaci získat, ale ještě složitější je ji rozšiřovat a každoročně ji obhájit, což se nám již mnoho let daří,“ doplnil přednosta Stejskal.

Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční patří mezi největší poskytovatele laboratorní péče v České republice. Kvalitu oddělení dokazuje i fakt, že na počátku tohoto roku obhájilo v rámci každoročního dozorového auditu reakreditaci podle mezinárodní normy ISO 15189:2007. Jedná se o nejvyšší možné uznání řízení, standardizace i kvality všech procesů ve zdravotnické laboratoři, které je v současném světě možné.

Ing.Hana Szotkowská - mluvčí holdingu AGEL
tel: 725 310 241, e-mail: hana.szotkowska@agel.cz